• TOP STIRI AZI
 • newz.ro POLL

  Cum apreciezi rezultatele Guvernului Ponta pana in prezent?

  [Vezi rezultatele votului]
  Aboneaza-te la newsletter!
  Email
  METEO
  BucurestiSenin25 °C
  Brasov22 °C
  Cluj22 °C
  Iasi21 °C
  [vezi prognoza din toata tara]

  Restructurari masive la CFR Marfa 30% din angajati sunt disponibilizati din 2014

  Restructurari masive la CFR Marfa 30% din angajati sunt disponibilizati din 2014
  Ziarul Financiar | 22.11.2013
  CFR Marfa va renunta la 2.500 de angajati anul viitor, estimand ca in cadrul companiei vor mai ramane 6.376 de salariati, potrivit proiectului de buget de venituri si cheltuieli pentru 2014, care prevede si cheltuieli cu plati compensatorii aferente disponibilizarilor de 16,8 milioane lei.

  Compania estimeaza ca va avea la finele acestui an 8.876 de salariati. Proiectul bugetului rectificat pentru 2013 nu include cheltuieli cu plati compensatorii aferente disponibilizarilor de personal.

  Proiectul bugetului de venituri si cheltuieli pentru 2014 a fost publicat miercuri de Ministerul Transporturilor, proprietarul CFR Marfa, data limita pentru primirea de propuneri sau observatii fiind stabilita la 1 decembrie.

  Guvernul si FMI au decis ca CFR Marfa sa fie restructurata „agresiv“, prin reducerea costurilor de personal, vanzarea vagoanelor invechite ca fier vechi si oprirea de livrari catre clientii care au acumulat datorii fata de companie.

  Pentru CFR Marfa a fost stabilita o noua tinta trimestriala de arierate, care sa ajunga la zero datorii, excluzand dobanzile si penalitatile pentru arieratele existente, se arata in scrisoarea de intentie convenita de guvern cu Fondul Monetar International (FMI) si Comisia Europeana in aceasta luna.

  „In pofida eforturilor noastre, privatizarea CFR Marfa nu a fost finalizata inainte de expirarea termenului stabilit in hotararea de guvern, iar compania continua sa acumuleze arierate, suferind si o pierdere din exploatare in primele noua luni ale anului. Pentru a asigura viabilitatea CFR Marfa, intentionam sa restructuram agresiv compania si sa continuam procesul de privatizare“, se arata in documentul obtinut de Mediafax.

  In scrisoare, privatizarea CFR Marfa este estimata sa fie finalizata in luna mai 2015.

  Intr-o ordonanta de urgenta aprobata de guvern se arata ca CFR Marfa va renunta la o parte dintre angajati in 2014, persoanele disponibilizate urmand sa primeasca un venit lunar de completare dupa desfacerea contractului de munca.

  Vanzarea a 51% din CFR Marfa catre Grup Feroviar Roman, companie detinuta de omul de afaceri Gruia Stoica, nu a putut fi finalizata pana la termenul limita, 14 octombrie, pentru ca unele banci creditoare ale CFR Marfa nu si-au dat acordul pentru schimbarea actionariatului, iar Consiliul Concurentei nu a avut timpul necesar pentru a se pronunta asupra tranzactiei.  CFR Marfa asteapta venituri in crestere cu 8% in 2014

  Pe de alta parte, CFR Marfa estimeaza venituri de 1,11 miliarde lei anul viitor, in crestere cu 8,6% fata de nivelul de 1,02 miliarde lei prevazut in proiectul de buget aferent acestui an, si pierderi de 82 mil. lei, de 2,7 ori mai reduse comparativ cu rezultatul negativ de 220 mil. lei prognozat pentru 2013.

  Proiectul bugetului rectificat de venituri si cheltuieli (BVC) pentru 2013 si cel pentru 2014 au fost lansate in dezbatere de Ministerul Transporturilor, proprietarul CFR Marfa.

  Proiectul de BVC pentru 2014 prevede la rubrica „bonusuri“ o suma similara cu cea stabilita in acest an, de 1,12 milioane lei, si cheltuieli aferente contractului de mandat in crestere de la 1,48 milioane lei la 2,25 milioane lei.

  Totodata, compania estimeaza ca va aloca 626,8 milioane lei pentru cheltuieli cu bunurile si serviciile si 76,6 milioane lei pentru investitii. In 2013, nivelul estimat al cheltuielilor pentru bunuri si servicii este de 598,9 milioane lei, iar al celor pentru investitii, de 75 milioane lei.

  Din datele incluse in cele doua proiecte de BVC reiese ca operatorul feroviar de marfa va renunta la 2.500 de angajati anul viitor, estimand ca in cadrul companiei vor mai ramane 6.376 de salariati la finele lui 2014. Pentru anul viitor, proiectul de BVC include cheltuieli cu plati compensatorii aferente disponibilizarilor de 16,8 milioane lei.

  Proiectul de BVC rectificat pentru 2013 prevede bonusuri si cheltuieli aferente contractului de mandat mai mari, venituri in scadere cu peste 9% si pierderi in urcare de 4,4 ori fata de varianta aprobata la inceputul lunii noiembrie.

  Comparativ, anul trecut compania a inregistrat venituri de 1,05 miliarde lei, pierderi de 405 milioane lei si a avut un numar mediu de 8.411 angajati.

  Veniturile CFR Marfa au scazut cu 5% in primele noua luni, la 714,3 mil. lei, nerealizarea nivelului prognozat fiind cauzata atat de reducerea volumelor transportate cat si de oprirea procesului de casare a vagoanelor vechi, iar pierderile companiei s-au redus cu 20,8%, la 135,3 mil. lei, potrivit datelor comunicat recent de companiei agentiei Mediafax.
  Aboneaza-te la newsletterele newz.ro! Click aici!


  Ai o parere despre subiectele newz.ro? Scrie-ne si o publicam!

  Aceasa stire a fost preluata de pe Ziarul Financiar.
  ABONEAZA-TE LA NEWSLETTER!
  ADAUGA COMENTARIUL TAU
  * Nume
  * Email
  * Introduceti codul secureCode
  *) Campuri obligatorii
  adauga comentariu
  * Comentariu
  Alte Stiri din Companii & Afaceri
  Vezi alte stiri
  TOP STIRI ASTAZI

  CELE MAI CITITE STIRI DIN ULTIMELE 7 ZILEE