• TOP STIRI AZI
  • newz.ro POLL

    Cum apreciezi rezultatele Guvernului Ponta pana in prezent?

    [Vezi rezultatele votului]
    Aboneaza-te la newsletter!
    Email
    METEO
    BucurestiMostly Cloudy24 °C
    Brasov21 °C
    Brasov21 °C
    Cluj22 °C
    [vezi prognoza din toata tara]

    Am cumparat "pastrama de berbecut" din Obor. Ce a iesit, in realitate, la teste

    Am cumparat "pastrama de berbecut" din Obor. Ce a iesit, in realitate, la teste
    Gandul | 17.06.2013

    Sase din 12 comercianti din cea mai mare hala de carne, cea de la Obor, din Bucuresti, au fost amendati contraventional in urma cu o saptamana de inspectorii de la Protectia Consumatorilor. Motivul? Carne pastrata in conditii necorespunzatoare sau vanduta sub o alta denumire. In special ca fiind de berbecut, o carne mai scumpa in general decat cea de porc, de exemplu.

    Mii de romani sunt pacaliti astfel pentru ca la Obor nu poti sti cu siguranta ce fel de carne cumperi. Daca vrei sa vezi specia de provenienta a carnii din galantar, risti sa fii plimbat de la Ana la Caiafa. Si sa scoti si bani din buzunar, pentru ca un test la Institutul de Igiena Publica si Sanatate Veterinara ("nu mai sunt seruri") costa intre 50 si 300 de lei. Daca ceri sfatul unui specialist, testarea se face ochiometric: "pastrama de berbecut" este "oaie toata ziua". Surpriza vine abia la final, odata cu buletinul de analiza.

    Va prezentam mai jos un reportaj facut cu camera ascunsa in hala de carne Obor

    Hala de carne Obor. Lume pestrita venita de la prima ora sa-si faca cumparaturile. La una dintre tejghele clientii sunt imbiati cu "pastrama taraneasca de berbecut" la 16 lei per kilogram. "430 de grame, e bine? 7 lei si 50 de bani". Bonul fiscal? " S-a stricat casa de marcat", raspunde vanzatorul cu jumatate de gura, aratand cu mana catre masuta unde ar fi trebuit sa fie casa de marcat. "Ce, nu va crede ca ati dat 7 lei pe carne?", imi arunca el peste umar.

    Pentru ca in urma cu o zi, de la aceeasi taraba unul dintre cititorii gandul.info achizitionase de asemenea "pastrama de berbecut" care i-a trezit mari suspiciuni la momentul gatirii – "precis este de caine" - am mers cu carnea proaspat cumparata din piata la Institutul de Igiena Publica si Sanatate Veterinara, care are sediul chiar langa hala de carne din Obor.

    Acolo, surpriza. Desi cu o zi inainte ni se confirmase telefonic, de la Institutul de Igiena Publica si Sanatate Veterinara, ca aici poate fi efectuat un test pentru identificarea speciei de provenienta a carnii– "e pe baza de imunodifuzie. Costa 50 de lei. Mai este si alt test, dar care costa aproape 3 milioane lei" - la fata locului lucrurile nu mai stateau asa.

    "Ati venit pentru trichinela?", intreaba cineva imbracat in halat alb, de dupa niste jaluzele coborate. Apoi adauga repede, fara sa astepte raspunsul: "Nu la noi!".

    Explic ca de fapt vreau sa platesc pentru un test la o proba de carne - determinare de specie de provenienta si ca inainte cu o zi ni se mentionase ca aici se poate face testul. "Ati sunat aici?", intreaba neincrezatoare. "Stati sa vina cineva".

    Dupa alte minute bune, mi se face legatura telefonic cu altcineva "de la laborator". Repetam povestea cu testul. "Firma?" "Nu, persoana fizica".

    Dupa o alta pauza, mi se comunica sec: "Nu se poate face testul care costa 50 de lei. Nu sunt seruri. Dar daca doriti, se poate face cel care costa 3 milioane de lei".

    Medicul veterinar: "Asta e oaie toata ziua!"

    Intre timp, "pastrama de berbecut" este preluata si invartita pe toate partile de un medic veterinar, coborat cu greu din birourile de la etaj.

    "Ca sa fiu sincer cu dvs, pot sa fac (testul de 3 milioane de lei n.n.) pentru carne de cal si bou, daca nu e niciuna, se presupune ca este de oaie", spune medicul veterinar uitandu-se la pastrama.

    "Asta nu este de vita sau de cal. E de oaie toata ziua. Dupa aspect. Carnea de vita si de cal este foarte rosie si cu alt tip de grasime. Nu am de unde sa scot de la un cal asemenea portiuni de carne. Sau de la vita. De aia se mai inlocuiesc ele si mai ies discutii. Asta este carne de oaie, dupa miros", imi da asigurari medicul veterinar, dupa ce isi bagase nasul de cateva ori in punga cu pastrama taraneasca.

    « Poate fi de caine? », incerc. "Nici nu va pot spune. Nu avem seruri. Nu se mai produc de cativa ani", ma descurajeaza el, motivand cu "problemele financiare" pe care le are Institutul Cantacuzino de ceva vreme.

    "Sunt medic veterinar, dupa aspect va spun ca este de oaie. Nu vreau sa va refuz. Cu cea mai mare placere va fac (testul de 3 milioane de lei n.n.) dar va cheltuiti si timpul si banii degeaba. Asta e oaie toata ziua", spune medicul veterinar.

    "Aia de caine nu are miros. Asta are mirosul de oaie clar", incearca el sa convinga.

    Sefa Institutului de Igiena Publica: "Doamne Dumnezeule, cum sa nu avem reactivi?"

    Contactat de gandul, directorul Institutului de Igiena Publica si Sanatate Veterinara, Rodica Tanasuica, se arata surprinsa ca angajatii ei au motivat lipsa serurilor pentru a face testul - pentru identificarea speciei de provenienta – de 50 de lei.

    "Doamne Dumnezeule, cum sa nu fie reactivi? Avem reactivi. Cum sa va spuna ca nu sunt seruri? Nu stiu ce incurcatura s-a facut!", se lamenteaza sefa Institutului.

    Dupa cinci minute, revine cu un telefon: "Haideti ca am lamurit cu colegul meu. Dvs ati cerut doar pentru oaie. Nu ati cerut testul comparativ cu celelalte specii. Se poate face testul fara probleme. Pentru toate speciile. In trei zile aveti rezultatul", spune ea dintr-o rasuflare.

    "Pastrama taraneasca de berbecut" era de fapt de porc

    La revenirea la sediul Institutului, angajatii erau toti un zambet. "Pastrama de berbecut" este cantarita repede, "sigilata", altcineva se ocupa de completarea chitantei fiscale si de dat restul pana la ultimul banut. "Costa 48 de lei si 50 de bani. Luni aveti buletinul de analiza cu rezultatul", zambeste politicos angajata in halat alb, raspunzandu-mi afirmativ la ultima incercare de a afla daca testul poate indica ce fel de carne am cumparat.

    Dupa patru zile aveam sa aflu rezultatul testului de determinare a speciei de provenienta a "pastramei de berbecut" dusa la IISPV: "ADN specific porc: pozitiv".




    Aboneaza-te la newsletterele newz.ro! Click aici!


    Ai o parere despre subiectele newz.ro? Scrie-ne si o publicam!

    Aceasa stire a fost preluata de pe Gandul.
    ABONEAZA-TE LA NEWSLETTER!
    ADAUGA COMENTARIUL TAU
    * Nume
    * Email
    * Introduceti codul secureCode
    *) Campuri obligatorii
    adauga comentariu
    * Comentariu
    Alte Stiri din Zoom
    Vezi alte stiri
    TOP STIRI ASTAZI

    CELE MAI CITITE STIRI DIN ULTIMELE 7 ZILEE